dame frisyre balayage

Hvordan få perfekt hår?

Følg disse punktene for å få et perfekt hår.

  1. Ikke vask håret for ofte
  2. Bruk riktig shampoo og balsam
  3. Børst håret 2-3 ganger om dagen
  4. Benytt riktig børsteteknikk
  5. Bruk hårbeskyttelse
  6. Ikke bruk mer kjemikalier enn nødvendig
  7. Unngå for høye temperaturer
  8. Benytt riktig hårpleieutstyr
  9. Benytt kaldt vann når du skyller håret
perfekt hår dame

De 7 beste tipsene til perfekt hår

Det spiller ingen rolle hvilken hårtype, hårfarge eller hår-stil du har. Alle ønsker et hår som ser ut som om det er stylet og fikset av en profesjonell frisør/stylist hver eneste dag, ikke sant? Men om hverdagen er hektisk og timeplanen og budsjettet ikke tillater deg daglige salongbesøk, og du foretrekker å ligge ekstra 20 minutter i sengen om morgenen fremfor å vente på at din dypt virkende balsam og kur skal utføre mirakler, eller at det tidskonsumerende styret med rettetang og føner ikke frister voldsomt, så les videre. Vi har her samlet noen enkle ekspert tips fra hårindustrien, til å peke ut 7 hovedregler å leve etter, for et sunnere, gladere og langt mer føyelige hår.

Floker i håret
flokete hår

Ikke vask håret mer enn nødvendig

Mintel rapport forteller at 33 % av kvinnene som har endret sine hårvask vaner de siste 12 månedene, setter som hovedgrunn til endringen at de bekymrer seg for om de skader håret. Så hvor ofte skal man egentlig vaske håret?

Eksperter fra hårindustrien sier rett og slett «less is more».

«For hyppig vask av håret kan ødelegge det. Spesielt hvis du har bleket, farget, kjemisk behandlet det på annen måte, eller om håret er naturlig veldig tørt eller porøst». Når du vasker håret hver dag, så vasker du vekk samtidig vekk alle de naturlige oljer og proteiner du trenger for å bevare et sunt hår og en sunn hodebunn. Prøv å begrens hårvasken til 2, maks 3 ganger i uken.

Dette avhenger selvfølgelig av hårtypen.

Beste sjampoe for tykt, grovt, krøllete hår.

«Jo mer krøllete håret er, dess lengre kan du gå mellom hver hårvask» forklarer dermatolog Dr. Doris Day. Om du har tykt, grovt, krøllete hår bør du velge en sjampo som tilfører fuktighet samtidig som den vasker. Velg gjerne en fargebeskyttende eller sulfat fri type, så du ikke vasker ut fargen på håret.

Beste sjampo for tynt, fint hår.

Dess «finere» og rettere håret ditt er, jo raskere vil det tynges. Om du har et super-rett hår kan du kanskje ikke gå mer enn 2 dager uten å vaske det. Om du her kjenner igjen beskrivelsen av håret ditt, bør du velge en «Gentle Shampoo». Denne type sjampo er som regel veldig skånsom for hår og hodebunn.

Beste sjampo for farget hår.

Om du farger håret jevnlig er det best å holde seg unna daglig vask for å forhindre at du vasker ut fargen. Det anbefales at du ikke vasker håret på minst 72 timer.  Etter farge-behandling kan det kan ta opp til tre dager før hårets skjell-lag lukker seg helt og holder fargemolekylene inne i håret. Om du vasker håret før skjell-laget har lukket seg skikkelig, så risikerer du å ødelegge den nye, fantastiske hårfargen du akkurat har betalt mye for å få.
Når du endelig kan vaske håret bør du unngå sjampo som inneholder sulfat og silikon. Sulfat er hard mot fargen og vasker denne raskt ut, og silikon etterlater en hinne får fargen til å virke matt og livløs. Det anbefales at du annenhver gang bytter på mellom å bruke en fargebevarende sjampo og fuktighetsgivende sjampo (hvor sistnevnte tar vare på de eventuelle porøse lengdene av håret).

Beste sjampo for Afrikansk eller Karibisk hår.

Afro og Karibisk hår kan bli veldig tørt på grunn av sin unike tekstur, som også gjør det ekstremt skjørt. De fleste frisører bemerker at problemene de ser ved denne type hår kommer av opphopning av smuss i hodebunnen og skader som oppstår når man skal gre ut floker.
Et godt råd er at du velger en type «Detangeling Shampoo», designet for å tilføre bra med fuktighet, og reparere disulfid-bindingene i håret, for eksempel med Olaplex.

Husk, Tørrsjampo er din venn.

Om du sliter med fett hår, kan du bruke litt tørrsjampo mellom hver hårvask for å trekke ut fettet i håret. Prøv allikevel og ikke bli for avhengig av tørrsjampoen, da den kan skape opphopning av produkt i hodebunn, hvilket igjen kan tette hårsekkene og hindre hårvekst. Hvis du virkelig kjemper mot å vaske håret for ofte, kan du huske på at visse hår-stiler passer bedre på hår som ikke er helt nyvasket. Fletter, «bed head buns» og snurrede topp-knuter er alle sammen gode løsninger for de 2-3 «in-between» hårvask dagene.

Lilla shampoo

Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du kan benytte Lilla shampoo som er tilsatt lilla fargepigmenter for å tone håret riktig. Her kan du lese artikkelen om Lilla shampoo

Shampoo for riktig hår
Velge riktig shampoo
Bra shampoo for håret

Bruk alltid hårbeskyttelse

Hår kan bli skadet av både UV stråling og varmeverktøy som glattetenger, krølltenger og selv din gode venn hårføneren, så det er viktig å gi håret så mye beskyttelse som overhodet mulig.

Når du tørker håret hjemme skal du alltid bruke et varmebeskyttende produkt på håret. Kjøp en med UV beskyttelse i tillegg til varmebeskyttelsen for maksimal beskyttelse mot både varmeverktøy og solfylte dager med mye UV stråling.

Når du tørker håret, pass på at du ikke holder føneren for tett på håret med for mye varme, slik at du unngår slitte og «fluffy» tupper. Som en test kan du kolde en hånd foran tuten på føneren når den blåser, for å se hvor tett på hånden din du kommer med føneren før det blir for varmt. Husk! Håret blir også skadet av varmen. Her finner du 7 gode tips til hvordan du skal ta vare på håret.

Hårbeskyttelse
Varnebeskyttende spray

Bli en proff på hårføning

En god føn bør minst vare et par dager avhengig av din hårtype, og det finnes flere typer produkter som kan hjelpe deg med å forlenge varigheten av fønen. Du kan også hoppe over flere dagers bruk av varmeverktøy om du varierer stilen litt fra dag til dag.
Styling må ikke alltid involvere varmeverktøy. Om du f.eks. utfører en virkelig god føn på deg selv på mandag, for så å pakke bort varmeverktøyet, så kan du gå for en mer «rocka» og rufsete variant på tirsdag, før du på onsdag så lager en trendy hestehale. Ved å variere på en slik måte over noen dager, så hjelper du til med å unngå mer skade enn nødvendig. Den perfekte hjemme fønen er ikke så vrien som det kanskje kan høres ut som, om du i tillegg investerer i noen få gode verktøy og produkter blir det enda enklere. Start med å bøye deg fremover, slik at hodet er opp/ned og «rist» på hodet samtidig som du blåser luft inn i håret. Dess mer du beveger hodet, jo mer volum oppnår du.

Når håret er omtrent 80 % tørt løfter du hodet opp igjen og føner håret seksjon for seksjon for å dempe håret litt. Fokuser på å få litt glatte tupper. Det er i de 6-7 siste centimeterne av håret trikset ligger: Beveg børsten og føneren rett ned og føn håret helt ned til hårtuppene i langsomme bevegelser. Dette vil gjøre hele forskjellen. De fleste mennesker jobber mer raskt gjennom håret fra side til side, hvilket vil gi et langt mer frizzy og statisk resultat, og det vil vi jo ikke ha.

Dame føner håret blonde

Bruk riktig hårpleie utstyr for håret

Tenk på håret ditt på samme måten som du tenker på huden din – hva du smører på /putter i vil påvirke det. Å investere i gode kvalitets produkter og verktøy vil hjelpe deg å gi håret et sterkt og friskt utseende.

«Mennesker er gjerrige med hva de bruker i håret, men ville aldri ha behandlet sin kashmir genser på samme måte» sier stylist og Redken ambassadør Tracy Cunningham.

Hjemme bør du ha en rundbørste når du føner, en «spiker børste» for styling, og en spiss-kam for detaljer.
Gode hårbørster er verdt investeringen selv om de er dyrere enn andre børster. Om man passer godt på de vil de vare «for alltid». Hold børsten ren, fri for hår, fett og produkt-rester ved å vaske de (sette de) i en blanding av bakepulver og varmt vann minst en gang i måneden.

Spør din frisør om hvilken børste som passer til ditt hår.

Hårbørste for perfekt resultatet
Rund børste for perfekt hår
Børste nærbilde

Bruk riktig conditioner/balsam

En god kvalitets conditioner/balsam er også avgjørende uansett hårtype, men spesielt for tykt, krøllete hår.

For et krøllete hår med mye tekstur, skal man alltid bruke en dyptgående conditioner. Det er ikke noen “to minutters og skyll ut” conditioner som gjelder på et slikt hår. Dypt-virkende conditioner betyr å bruke en conditioner som tilfører fuktighet og styrke (proteiner) tilbake i håret. En conditioner virker alltid best ved at du tilfører varme, hvilket kan gjøres på følgende 2 smarte måter. Du kan påføre conditioner i håret når du dusjer (mest vanlig), og la den sitte mens du dusjer resten av kroppen. Sørg for å ta deg god tid. Om du ikke står i dusjen, så kan du dekke til håret med en plast hette, og tilføre varme med en hårføner før du skyller conditioneren ut etter endt virketid (5-10 minutter). Virkningen blir som når du sitter i en hårtørrer.

Det er også viktig å bruke leave-in conditioner, og heller ikke vaske håret for ofte. Skyll gjerne gjennom håret med vann, men du trenger ikke nødvendigvis vaske det med sjampo. For og virkelig være sikker på at håret absorberer en rikelig mengde conditioner, kan du håndkletørke håret etter sjamponering. Om håret er for vått, betyr det at conditioneren ikke får mulighet til å trenge dypt nok inn i håret, og tilføre rikelig med riktig type fuktighet, til å holde håret friskt og blankt. Om du har dårlig tid, kan du i det minste klemme så mye vann ut av håret som mulig før du påfører conditioneren.

Hvor du påfører conditioneren er også av betydning.

En conditioner trenger kun å påføres fra midtlengden på håret og ut til og med hårtuppene. Forsøk og ikke påføre conditioneren lenger inn (fra rot til midt), da den kun vil kunne gjøre hodebunnen din raskere fet/oljete. Det er også en god ide å tenke litt framover for å tenke over situasjoner som kan tørke ut håret ditt, for å ta forhåndsregler.

Et tips kan være følgende: Når du trener blir du varm og svetter. Dette betyr at håret ditt blir vått av svette, hvilket faktisk kan bidra til at håret ditt igjen blir tørt. Om du, før du starter treningen på treningssenteret (gjelder ikke ute i kulda når du trener), fukter håret og tilfører litt conditioner fra midtlengden av håret og ut til hårtuppene, for så å skylle dette ut etter trening, så vil du kunne gå fra gym`en med et skinnende hår tilført riktig type fuktighet.

Best i test conditioner
conditioner for cleansing
conditioner beste

Tren på hvordan du børster håret (måten du grer deg på)

Ingen ønsker en matt, flokete hårmanke, så det å gre håret er alltid nødvendig, men sørg for å ikke riv børsten tankeløst og aggressivt gjennom håret.
Å gre håret for hardt og aggressivt vil kun skade håret, og ingen ønsker seg et fluffy, ødelagt hår med slitte og splittede hårtupper. For et flott, blankt og sunt hår uten floker bør du børste håret i 1 minutt, 2 ganger hver dag. En gang om morgenen og en gang før du legger deg om kvelden.

Hvilken børste teknikk er best?

Å gre håret fra innerst først (fra hår-røttene) skader håret. Du skal alltid starte å gre håret ytterst og bevege deg lengre og lengre inn på håret. Dette er spesielt gjeldende for langt hår. Å gre et vått hår krever ofte en annen type børste enn om du grer et tørt hår. Om du grer et vått hår med feil børste, kan det bli statisk, og i verste fall brekke, og det kan i tillegg fort bli statisk.

Når håret ditt er vått, er det svakere, mer skjørt og tåler mindre. Spar aller helst børsten din til håret er tørt, og bruk heller en stor kam som er «bred-tannet» når det er vått. Tennene på kammen er designet for å gli lettere gjennom vått hår – spesielt om det er grovt, bølgete eller krøllete, enn det vil gjøre med en børste, og det vil være langt færre skader å slite med når det tørker.

Sørg for riktig hårpleie produkter

Om du har fint hår

Mennesker med tynt, fint hår må være forsiktig med alt som inneholder olje med argan, kokosnøtt eller oliven. Disse fantastisk fuktighetsgivende ingrediensene kan fort bli for mye for denne type hår. Med litt for mye av denne type produkter, vil håret fort tynges ned, bli flatt og slapt, samt at det kan fort virke fett.
Produkter med aloe vera olje er et godt alternativ da den er mye lettere, men vil tilføre fuktighet uten å tynge håret og gjøre det fett.
En volumizing styling spray for fint og tynt hår kan også anbefales for å gi en super fylde og bra volum. Det kontrollerer også «flyvehår» og frizz, og gir samtidig et bra hold. Produktet kan som regel også brukes i tørt hår som en slags styling lotion.

Om du har tykt hår

Tykkere hår trenger mer fuktighet enn et fint og tynt hår, da det har en større diameter. Det er verdt pengene å investere i fuktighets regulerende produkter, for å møte behovet til denne type hår, som ofte er tørrere utover i lengdene enn inne ved hårrøttene. Om håret har lett for å bli frizzy, er det lurt å velge lette (light-weight) «smoothing» produkter som temmer frizz uten å tynge håret.
Om håret er bølgete eller krøllete kan det være lurt å supplere med et tyngre serum eller tyngre krem.

Om du har afro hår.

Den unike strukturen Afrikansk-Karibisk hår har, er den mest sårbare og utsatte for å bli skadet av alle hårtyper. Den har helt spesielle behandlings, pleie og styling behov, og trenger produkter som er tilpasset dette. Krøllene denne type hår har floker seg og brekker lett ved at man er for hardhendt når man grer, så det er viktig å være ekstra forsiktig. Man skal ALLTID starte med å gre ytterst for så å jobbe seg innover i håret med en bred-tannet kam (f.eks. en afro kam). På denne type hår anbefales definitivt bruk av gode oljer.

Grovt, krøllete hår

Grovt krøllete hår kan ofte bli «dehydrert», da hårets tekstur gjør det vanskelig for kroppens naturlig produserte oljer/fett å smøre hele hårstrået. Jojoba olje og Shea butter er perfekte valg til denne hårtypen, da denne type oljer er likest de naturlige oljene kroppen selv produserer.
Denne type hår kan bli utrolig vanskelig og style om det vaskes for mye og blitt frizzy, men hold deg for all del unna produkter med for mye silikon, da dette vil matte ned fargen og til og med skape mere frizz. En «pre-shampoo» behandling kan gjøre underverker på grovt hår og tilføre fuktighet og glans. Les mer om bruk av shampoo.

Om du har ødelagt hår

De som har farget hår bør unngå å bruke shampoo med silikon eller sulfat da de vasker fargen ut av håret, og samtidig legger produkt-rester igjen i håret som gir et flatt og dødt utseende på håret. Invester heller penger i å gi håret en herlig fuktighetsrik proteinspekket kur. Ikke bare gir det et umiddelbart nytt liv til håret, men det fyller håret med nødvendige proteiner og gjenoppbygger styrke og elastisiteten i håret, fra innsiden og ut. Det vil være verdt pengene.

dame ombre hår
pixie cut dame

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank:

Her finner du flere spennende hår artikler