Hvordan velge riktig shampoo?

Det finnes en rekke ulike shampooer som passer til ulike hårtyper og behandlinger. Følg disse punktene når du skal velge riktig shampoo:

  • For mørkt hår kan du benytte shampoo med pigmenter tilsvarende din hårfarge.
  • Er du brunette kan du benytte Color Infuse shampoo.
  • Ved tynt hår benytt en volum shampoo.
  • Striper du håret benytt en shampoo som får håret til å virke blankere og lysere.
  • For tykt hår, benytt en shampoo som hydrerer og lukker skjellaget.
  • Ved fet og oljete hodebunn benytt en fargebevarende peeling-shampoo.

Bruk av riktig shampoo kan bidra til at fargen din holder seg «ny» og frisk lengre. Det kan gjøre at du sparer noen kroner på fargetime hos frisøren.

shampoo dame

Spiller det noen rolle hva slags shampoo du bruker?

For de fleste er kvaliteten på håret viktig, og når du har lest denne artikkelen, så er det enkelt å forstå hvorfor. Det er ikke bare shampooen som er viktig, men også hvor hyppig du vasker.

Ikke la deg lure av tørr-shampoo

Tre dager i uken, fem dager, en uke.. Antall dager man går uten å vaske håret og som man kommer seg igjennom kun bruk av tørr-shampoo har blitt en slags «seier» den senere tid. Vi som fagpersoner mener det er flere betraktninger å ta hensyn til.

Selv om for hyppig vasking er tøft for lokkene og kan fjerne hårets naturlige fuktighet og «smøring», så kan vi fortelle deg at, avhengig av hårets tekstur, så kan det faktisk være slik at man går for lenge mellom hårvaskingen. Uten regelmessig sjamponering kan håret bli tungt, fett, illeluktende og verre. Så her har vi derfor samlet sammen noen ekspertråd å ta med seg.

Hygiene er viktig

Hvordan liker du å høre ordene «mikro fauna» i håret ditt? Næh! Ikke vi heller…

Talg (sebum), som er hårets naturlige balsam, skilles konstant ut fra hodebunnen og ut i håret, og det hoper seg opp om vi ikke vasker oss. Dette kan få håret til å se og kjennes fett og oljete, men det som verre er, talg fungerer også som matkilde for «mikro faunaen», som igjen kan lede til flass som i ekstrem-tilfeller kan føre til håravfall. I tillegg vil balsam og styling-rester også hope seg opp uten hårvask, noe som tynger håret, og gir et livløst utseende. En god rengjøring med en god shampoo vil kunne forhindre alle disse problemene.

Bruk shampoo som hudpleie

Du vet hva som skjer om du ikke vasker ansiktet – det samme gjelder hodebunnen.

Tørrshampoo binder og «drar» talget og fettet vekk fra hodebunnen, men fjerner det ikke, og kan gjøre håret veldig tørt. Dette sammen med døde hudceller i hodebunnen og hårprodukter som oljer og volumprodukter, må fjernes med jevne mellomrom, eller så kan det blokkere hårfolikklene som igjen kan føre til betennelse. Enkelte nyere typer shampoo er i tillegg laget for å styrke håret, hvilket også er et godt poeng med dagens bruk av styling-produkter, varmeverktøy og kjemi.

Hårvask hos frisøren

Til hjelp ved styling

Hver eneste gode styling starter på same måte: med hårvasken.

Å bruke riktig shampoo til din hårtype, “restarter håret” og gir deg et godt grunnlag til å skape en hvilken som helst stil. Det finnes shampoer til alle hårtyper, så det gjelder egentlig bare å velge rett. Om du har tynt hår vil en volum shampoo være å anbefale. Denne vil vaske håret fritt for opphoping av talg og produktrester slik at dette ikke tynger, mens en shampoo for tykt og grovt hår er laget for å hydrere og lukke skjellaget, for å blant annet kontrollere «flyvehår» /statisk hår. Så om du tenker å droppe å bruke shampoo i det hele tatt, så vil ikke håret ditt være tilrettelagt for å oppnå den frisyren eller hårkvaliteten du ønsker. Når alt kommer til alt så handler dette rett og slett om hygiene.

Sunt hår starter ved hårrøttene

Kvinnelige kunder innrømmer jevnlig at de er redde for å vaske hår og hodebunn fordi de ser så mye hår i sluket etter endt hårvask. Men sannheten er jo at vi hver dag mister ca. 100 hårstrå som vokser ut igjen, så jo flere dager som går mellom hårvasken, dess fler hår er det som ender opp i sluket når man først vasker det.

Jevnlig vask med en riktig type shampoo (tilpasset din hårtype) skader ikke håret. Enkelte studier viser faktisk at det kan hjelpe skjørt hår i forhold til påkjenningene styling har på håret.

Dame med shampoo i håret

Bring liv til hårfargen

Om du hopper over farge timen med frisøren din, så ønsker du vel allikevel at fargen skal vare?

Som farge eksperter har vi et elske-hat forhold til shampoo. Feil shampoo kan virkelig ødelegge fargen din, men om du velger en som er riktig for ditt hår, så kan du til gjengjeld dra noen store fordeler ut av det.

Om du striper håret, vil det å få vasket ut all talg og styling-rester få stripene til å virke blankere og lysere. For mørkt hår kan en god ide være å bruke en shampoo med pigmenter tilsvarende din hårfarge. Er du brunette velger du f.eks Joico Color Infuse shampoo (brown), eller om du har mer rødlig hår kan du velge Joico Color Infuse shampoo (copper). Bruk av slike shampoer bidrar til at fargen din holder seg «ny» og frisk lengre, så det å hoppe over en fargetime hos frisøren kan faktisk kan gå greit en gang i blant..

Om du har fet og oljete hodebunn kan en ide også være å bruke en fargebevarende peeling-shampoo Viktigst av alt. Hold hodebunnen og porene rene.

Hvordan velge riktig shampoo

I stedenfor å skylle på shampoen for at håret eventuelt brekker, ta en kikk på bruk av balsam/kur, varmeverktøy, styling og dine børste rutiner.

Om du er en som vasker håret daglig, ligger nøkkelen i å velge shampoo og conditioner /balsam for riktig rengjøring av hår og hodebunn, uten å fjerne all beskyttelse fullstendig. Den avgjørende faktoren bør være hvordan hodebunnen din produserer talg og svette, og om den er «irritert».
Om du bruker en god conditioner og begrenser bruken av varmekilder i form av føner, krølltang og rettetang, så reduserer det også sjansen for at håret slites og i verste fall brekker.

Et annet problem er at alt for mange ikke har noen tanker om hvordan håret skal gres etter hårvasken. Om du lar være å «rive og slite» børsten gjennom vått hår, så minimerer du også risikoen for at håret brekker ved at det strekkes og svekkes. Håret er i våt tilstand adskillig svakere og utsatt enn når det er tørt.

Ved greing av vått hår, så har vi gått over til å bruke «Wet Brush». Denne pute børsten har en lang, fleksibel plastbust som er designet for skånsom flokeløsende børsting av vått hår uten å gjøre skade. Børsten er en skikkelig «Game Changer»

Vi har tidligere skrevet en spennende artikkel om endring av fargetoner ved hjelp av shampoo. Den gir en grunnleggende innføring i hvordan du kan bruke farge shampoo til å justere fargetonene i håret. Artikkelen finner du her –  Lilla shampoo

vaasker håret med shampoo

Barn, hund og Kvalitets shampoo

Vi har fått mange spørsmål rundt shampoo til barn. Et spørsmål som går igjen er: «er det så nøye hvilken shampoo jeg bruker på barna: De er jo bare barn og det er jo så dyrt med frisør shampoo!!!»….. Tja, vi vil jo omgående si at det er ikke der du skal spare på kronene. Barna har ofte en mer sensitiv og ømfintlig hud enn oss voksne, og de har jo nøyaktig det samme behovet for kvalitet som oss.

For å sette dette i et perspektiv til ettertanke, så kjenner vi til mange tilfeller opp gjennom årenes løp hvor shampoo til barna kjøpes på super`n til kr. 19.90. Samtidig så kjøpes shampoo til hunden i dyrebutikken, hos veterinæren eller hos hundefrisøren, hvor det diskuteres matt pels, irritert hud, skånsom vask osv. Shampoo til noen hundrelapper blir resultatet.

Vi sier ikke at shampoo til hunden til noen hundrelapper er galt, men følg for all del rådene frisøren gir deg når det gjelder shampoo til barna dine. Rådene vi gir om shampoo til ditt barn kan du sammenlikne med rådene du får fra veterinæren, i dyrebutikken eller fra hundefrisøren. Det er i beste mening.

shampoo dame

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank: