Er saltvann bra eller dårlig for håret ditt?

Hverken saltvann eller klorvann er bra for håret. Den største forskjellen er at klorvann bør skylles ut umiddelbart så det ikke skader håret ditt. Saltvann derimot er det mange som benytter når de skal style håret. Det gir masse hold og følelsen av volum. Håret ditt kan rett og slett bli veldig fint etter å ha badet i saltvann.

Det å bade i sjøen gir deg en rekke fordeler hva fysisk og mental helse angår, men for håret ditt kan dette badet i saltvann være et tveegget sverd, fordi effekten saltvannet har på håret ditt avhenger av hvilken tilstand håret ditt er i, i utgangspunktet.

Hår i saltvann dame bader

Herlig saltvanns bølgete hår

Produsentene av hårkosmetikk selger oss herlige saltvanns bølgete hår på flasker gjennom vinteren, mens vi om sommeren kan få gleden av «the real deal» via nydelige svømmeturer og dukkerter i havet, når vi koser oss på svabergene og strendene i inn og utland.

Virkningen saltet i havet har på håret ditt er ikke kun sort/hvitt. Selv om det er noen klare fordeler ved å eksponere håret sitt for saltvann, så finnes det også noen potensielle ulemper, slik som at du kan få tørt og skadet hår. Dette blandet med all den tid du er ute i sola hvor håret eksponeres for de tøffe påkjenningene.

Det finnes dog noen forhåndsregler du kan ta for å være på den litt sikrere siden om du ikke ønsker at saltet og solen skal tære for mye på håret ditt.

Slik blir Beach-looken til

Foruten vann, så inneholder saltvann/sjøvann også disse følgende 6 ionene som er klorid, kalium, magnesium, sulfat, natrium og kalsium. Vektmessig så utgjør disse ionene ca. 99 % av alle havsaltene.

Håret ditt består enkelt fortalt av keratinholdige proteiner med tverrbindinger som sammenholder proteinene i en form, som gir hva vi kjenner som hår. Tverrbindingene er tredimensjonale bindinger, dannet av kovalente bindinger* (*en binding mellom to atomer i et molekyl som skyldes deling av et elektronpar mellom de to atomene i molekylet (kilde: store norske leksikon)) mellom tilstøtende aminosyrer (proteiner). Puh! dette var innviklet.

dame saltvann i håret

De 5 beste tipsene for å ta vare på håret på sommeren

Når salt, også kjent som natriumklorid og magnesiumsulfat, (som begge er tilstede i saltvann/havet) kommer i håret vårt, så danner disse ekstra tverrbindiger inni håret, som bøyer og krøller hårstråene. Dette bidrar voldsomt til å skape det vi kaller en «beach-look».

Her gir vi deg de 5 beste tips om du ikke ønsker solen og saltets effekt på håret ditt gjennom sommeren eller når du er på badeferie i varmere strøk.

Nå som vi kjenner til hvordan beach-looken blir til så kan vi se litt på om dette er bra for håret eller ei.

Fordel 1: Ekstra volum og fylde til håret.

Den første fordelen er at saltvanns krystaller tilfører fylde til håret. Dette kan absolutt være en bra ting om du ønsker mer voluminøst hår. Du må dog være klar over at ekstra salt også tørker ut håret og åpner hårets skjellag. Dette øker risikoen for at håret mister mer fuktighet enn du kanskje ønsker.

Fordel nr. 2: Næringsstoffer til hodebunnen.

Saltvann inneholder næringsstoffer kroppen har behov for. Magnesium er for eksempel kjent for å styrke kroppens nervesystem, og har en beroligende effekt på kroppen. Magnesium absorberes også godt gjennom huden, noe som gjør ett dypp i sjøen ikke bare deilig på en sommerdag, men også da som en god helsebringende effekt på nervesystemet ditt. Det er også en sammenheng mellom mindre stress i kroppen og god hårvekst, så den beroligende effekten magnesium gir er et stort pluss for hårveksten din.

Fordel 3: Peeling og stimulering av blodsirkulasjonen.

Saltvanns krystaller kan fungere som en super Peeling for hodebunnen din, noe som kan hjelpe deg å fjerne produktopphopninger fra hodebunn og hårrøtter, forårsaket av styling produkter etc. Det kan også stimulere blodsirkulasjonen i hodebunnen om du masserer litt mens saltet fremdeles er i håret og hodebunnen etter at vannet er tørket opp etter en dukkert i havet. God blodsirkulasjon i hodebunnen er alltid en fordel, uansett.

Fordel 4: Antisopp egenskaper.

Salt kan hjelpe mot flass forårsaket av sopp siden salt har soppdrepende egenskaper. Egenskapene oppstår ved att soppen (flasset) må bruke mere energi på å oppnå osmose (osmoseregulering) med saltvann kontra ferskvann, i stedet for å bruke den energien på egen vekst.

Fordel 5: Naturlig sjampo og fett fjerner.

Om du sliter med at du stadig får en oljete og fet hodebunn, så kan saltvann hjelpe deg med å fjerne dette ved at det virker som en slags tørrsjampo. Saltet absorberer det overflødige fettet på håret innerst mot hodebunnen, hvilket gjør at du ikke har behov for å vaske håret med sjampo like ofte som du ellers føler du må. Det er jo positivt når man i tillegg vet at det å vaske håret for ofte med sjampo faktisk er ganske så skadelig for håret.

dame svømmer under vann saltvann i håret

Ulemper

Ulempe 1: Tørker ut håret.

Salt generelt, inkludert saltvann er hygroskopisk (Hygroskopisk er: et stoffs evne, som her salt, til å absorbere/tiltrekke seg vann). Dette betyr da at saltet trekker til seg mer vann til håret ditt og danner saltkrystaller når håret tørker.

Disse salt krystallene gir håret ditt en følelse av mer fylde og volum, hvilket kan oppleves som positivt, men saltkrystallene absorberer også bort fuktigheten fra innsiden av håret ditt hvilket ikke er bra, da dette vil gjøre håret ditt tørt og sprøtt.

Prosessen reduserer/svekker også krysslinkene mellom svovelbåndene (cysteinbindingene) i håret og gjør det mer skjørt. Noe vi sannsynligvis ikke vil. Altså et tveegget sverd.

Ulempe 2: Ekstrem tørrhet for kjemisk behandlet hår.

Om du farger, bleker, striper eller har gjort andre kjemiske behandlinger på håret ditt, så kan saltvann gjøre ytterligere skade på håret ditt. En kjemisk behandling på håret har allerede fjernet næringsstoffer fra håret ditt og på en kunstig måte endret tverrbindingene i hårstråene. De hygroskopiske egenskapene til salt og saltvann absorberer/tiltrekker seg som tidligere beskrevet fuktighet selv fra et sunt og friskt hår, så dette blir da en enda tøffere påkjenning for et hår som har vært igjennom en kjemisk behandling slik som farge, bleking, striping osv.

Konklusjonen er altså at du må være klar over at saltvann kan gjøre håret enda mere tørt og sprøtt enn du kanskje ønsker, men med litt gode hårpleie rutiner kan man redde seg godt inn. For det er jo ingen tvil, fy søren så kult håret ser ut, naturtørket etter dukkert og en solfylt dag på stranden.

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank: