dame med grått hår

Hvorfor blir håret grått?

De første grå hårstrående hos kvinner og menn starter ofte i alderen mellom 34 og 44 år. Dette skjer fordi hår-folliklene pigment celler slutter å produserer melanin, noe som igjen gir håret farge. Når kroppen din slutter å produsere melanin blir håret grått, sølvaktig eller hvitt. Dette er en helt naturlig syklus som de aller fleste går gjennom.

Hvordan bli kvitt grått hår?

Du har kanskje også kjent på følelsen av hvordan det er å oppdage dine første grå hår og hvor mange tanker og spørsmål som dukker opp. Hva skjedde nå liksom? I denne artikkelen om Grått Hår skal vi fortelle deg litt om hvorfor du får grått hår, og hva du kan gjøre med det enten du ønsker det velkomment eller ikke.

Dine første grå hår

Dine første grå hår er en passeringsirte og en påminnelse om at du blir eldre. På lik måte som at ansiktslinjene forteller om et liv som er levd og leves, så forteller oppdagelsen av grå hår også om sin ferd mot det samme.

grått hår 1

Stress kan være en årsak til grått hår

Stress kan være en medvirkende årsak til at håret blir grått, men skyld for all del ikke på barna dine eller din bedre halvdel for dine grå hår helt enda. Stress kan også forårsake håravfall, men om du allerede har begynt å «gråne» i forkant av røytingen, så vil håret som gror ut igjen fremdeles vokse ut igjen….. som grått.

I en studie publisert av Nature 22 januar 2020, viser et team forskere til resultater oppdaget ved forsøk på mus, at stressende opplevelser skader stamcellene som er ansvarlige for å produsere pigmentene i hår. Disse stamcellene, som finnes nær hver eneste hår-follikkel, deler seg og former seg til de mer spesialiserte cellene vi tidligere kalte melanosytter, (som igjen genererer de brune, sorte, røde og gule pigmentene/tonene i hår og hud). Stress fører til at stamcellene deler seg raskere, og at det enkelt fortalt bruker opp melaninet raskere enn om man ikke går igjennom stressende episoder skapt av f.eks. traumer som redsel eller frykt. Studien viser også at den delen av nervesystemet som forbereder kroppen på å respondere på «frykt/farer» spiller en viktig rolle i forbindelse med at håret blir grått av påkjenningene dette medfører for kroppen.

De største «fy fy`ene» med grått hår.

Når du oppdager dine første grå hår, er det bare å holde seg unna pinsetten. Ikke la deg friste til å nappe ut en sølvtråd eller to, men la de være. Om du derimot lar deg friste, så kan vi fortelle deg at napping av hårene kan forårsake betennelse i hårrøttene, som kan skade hår-folliklene, som igjen kan gjøre at hårene vokser ut «tynnere».

Grått hår dame

Napping av grå hår er en dårlig ide

Med «tynnere» hår menes det at nytt hår har et tynnere utseende i tuppene. Foruten at håret kan oppleves å virke tynnere, så kan langt mer alvorlige tilstander oppstå, slik som sår og arrdannelser samt hudinfeksjoner som blokkerer hårsekken og øker risikoen for inngrodde hår. Frisører og colorister er samstemte i at napping av grå hår (eller hår generelt) er en dårlig ide. Det er bedre å ha hår å farge enn å ha tynnere hår som et resultat av napping og ødelegging av hårrøttene. Napping av grå hår endrer jo ikke noen ting. Hår-folliklene fortsetter å produserer hår, og de hårene som kommer ut igjen vil fremdeles være…..ja, nettop…. grå!!!

Hva skiller dine grå hår fra dine andre hår?

Et par ting som er verdt å vite når lokkene sier farvel til sin naturlige farge er: Grått hår er faktisk ikke fysisk grøvre til tross for hva du kanskje har lest eller hørt. Det er derimot hva vi kaller finere i tekstur, men kan kjennes grøvre av andre årsaker. Når du eldes produserer talgkjertlene mindre talg (som smører både hud og hår), noe som generelt fører til tørrere follikler. Dette betyr at det vil mangle talg til å smøre håret.

Det er uklart hvorfor, men den biologiske prosessen som påvirker hårfargen, påvirker sannsynligvis også strukturen/teksturen på håret som produseres. Men vet du hva? Det kan være et stort pluss for de som til vanlig ikke klarer å få så mye som en krøll eller bølge til å vare/sitte lengre i håret. Med grått hår kan det altså hende atdette endres.

Mange kvinner mister selvtilliten og fortviler av å få grå hår, men teksturen de grå hårene gir kan faktisk gjøre dine daglige hårrutiner langt mer spennende og kan gi deg noen ekstra fordeler.  Du kan oppleve at håret tørker langt raskere, det kan kjennes tykkere og det kan holde lengre og bedre på frisyren du styler. Med det sagt, så bør du fokusere på å tilføre håret godt med fuktighet fra conditioner/maske fra roten til spissen av håret. Dette vil sørge for at det holder seg både mykt og blankt.

gratt hår vakker dame

Hvordan dekke/skjule over dine grå hår.

Med dine første grå så synes vi ikke det er helt nødvendig å gå inn i full panikkmodus og endre fullstendig på dine hårrutiner. Mange andre profesjonelle frisører og colorister vi har pratet med følger oss i denne meningen.  Om du ikke er motivert for å gå fullt inn for å bli gråhåret og ønsker å dekke de til (farge det), så vil den rette tiden for å gjøre noe med dette være når du blir om lag 25-30 prosent grå.

Men hva brukes så til å skjule de grå hårene?

Med alle de valg som finnes er det ikke rart man fort kan bli forvirret over mulighetene. La oss først starte med riktig type farge. Spørsmålet i dette valget ligger i hvor mye du vil at fargen skal dekke de grå, og hvor lenge du vil at fargen skal vare/sitte i håret. Nå skal vi legge til at den type farge vi velger også avhenger av hvor gråhåret du har blitt. Om du er 40% grå eller mer, anbefaler vi helt klart hva vi kaller en permanent farge, men om du er 30% grå eller mindre anbefaler vi å bruke hva vi kaller en semi-permanent farge.  Det som er viktig å huske på når man skal velge mellom de to mulighetene, er at det er fordeler og ulemper med begge variantene av farge. Med en permanent farge så vil etterveksten synes godt, med en rett linje/skille når det gror ut igjen, (spesielt synlig blir det om det farges så mørkt som til svart eller brunt hår), mens med en semi-permanent farge så vil fargen gradvis vaskes ut og et skille vil mer eller mindre viskes ut og unngås. Denne typen farge dekker derfor ikke grått hår like godt som en permanent farge. For en mer gradert naturlig look, og om håret kun er opptil 20-30 % grått, så kan du f.eks. også gå for en Balayage (les mer om balayage her) som fungerer fint om du har halvlangt/langt hår. Dette vil bidra til å kamuflere de grå hårene og samtidig virke som en stripe effekt på håret.  Dette er spørsmål du enkelt kan få svar på når du er hos frisøren for din fargetime.

Grått hår bob frisyre

Når vi frisører farger håret ditt.

Når det kommer til å farge dine grå hår så er det ingen stor forskjell på dette i forhold til hvordan vi ville gjort dette før du ble grå og etter. Det eneste vi tar hensynet til er hvor grå du er, hvilken farge du velger og valgene som må gjøres i forhold til dette. Om du kun er 20 % grå så kan du fortsatt velge å legge lyse striper i håret for å skjule de grå. Utover dette kan du velge hva du vil. Det du skal huske på er hvor fort du havner tilbake i frisørstolen avhenger av fargen du velger. Dess mørkere farge du velger dess mer vedlikehold kreves det på grunn av kontrasten mellom det hvite/grå (etterveksten) og den mørke fargen du har valgt. Dette er vanligvis grunnen til at kvinner ønsker å gå litt lysere i farge når håret blir gråere, men om du går til en dyktig frisør/colorist og investerer i de riktige produktene til å vedlikeholde fargen med, så bør du velge hvilken farge du enn ønsker.

Hvordan å gå over til/ omfavne dine grå hår

Om du planlegger å omfavne dine grå hår så er nøkkelordet tålmodighet. Du kan ikke bare knipse med fingrene og forvente fantastiske resultater iløpet av minutter om du først har farget det. Det tar tid.  Mange kvinner (og menn) sitter i våre frisørstoler gjennom flere år og farger håret (skjuler de grå) og sier plutselig «ok! Nå er jeg klar til å bli gråhåret». Det tas lett for gitt at dette er enkelt, og de tror at vi da bare kan farge håret tilbake til grått, men det fungerer dessverre ikke slik. Vi har i all hovedsak ingen måte å farge håret ditt tilbake til grått – det må gro ut.

Vi kan selvfølgelig hjelpe deg med overgangen tilbake til det grå, slik at du føler at dette går lettere, og ikke minst at du føler deg mer vel under prosessen, noe som selvfølgelig er viktig.

grått hår 1

Grått hår bør tas i små steg

Det er mange måter å bevege seg over til din grå/sølvfarge på, og på en måte som gjør at du føler det komfortabelt. Det første som bør gjøres er å prate med din frisør/colorist, slik at dere sammen kan legge en plan som kan ivareta dine forventninger og ønsker best mulig.  En av de enkleste måtene å bringe det grå tilbake i en overgangsperiode, er å kun farge hårfestet og skillen, og la resten gro ut. Når du er noen måneder unna at de grå hårene foruten skillen og hårfestet er fullt utvokst, så stoppen man å bruke farge i det heletatt, for å la også det siste gro ut. Et annet valg? Ja, i kan som en start plukke ut deler av fronten/luggen for å se hvordan det grå passer til huden din og ditt utseende.  Noen ganger bytter vi over til en noe mer gjennomskinnelig type farge (igjen en semi-permanent farge) som et alternativ til den permanente fargen, slik at de grå sakte men sikkert kommer mer og mer fram etter som tiden går. Gjennomskinnelige farger, er motstykke til permanent farge, og har en langt «dårligere» dekkevne og hjelper med å blande de grå og fargede hårene bedre med hverandre. Å leke litt med «highlights eller lowlights» (lyse eller mørke striper) er også en måte å gå over til grått hår. Highlights eller lowlights (i nyanser som passer fargen på resten av håret ditt) hjelper deg å unngå et to-tonet «sort/hvitt» utseende, og ved riktige valg blander seg fint sammen i overgangsperioden/nedtrappingen, på veien tilbake til å få grått hår.

Ta frem saksen?

Blir du fortvilet over dine lange grå lokker og lei av å la håret gro bør du kanskje prøve noe helt nytt. En kortere frisyre eller en ny stil kan også hjelpe deg i overgangen. Kanskje en «choppy pixie», bob frisyre eller noen løse bølger med innslag av grått i fronten mens de grå hårene vokser ut? Eller kanskje du ønsker å prøve Emma Thompson`s moderne, sexy Pompadour frisyre? Vi ruller også gjerne ut en rød løper for kvinner som Jamie Lee Curtis, Judi Dench og Helen Mirren. Dette er alle kvinner som virkelig rocker sitt naturlige grå hår. Legger vi til navn som Pink og Rihanna med sine trendy frisyrer (som begge har forsøkt den kunstige grå varianten), så er det ingen tvil om at grått er kledelig i en stor spennvidde av alder. En godt utført klipp i en godt tilpasset fasong er uansett essensielt for resultatet. Dette kombinert med bra tilførsel av fuktighet vil redde dagen. Det er mange muligheter avhengig av mengden grått du går for. Det kan alltids legges inn farge elementer rundt ansiktet for et sterkere «statement» og look.

Behandle grått hår

Hvordan pleie dine grå hår.

Om du har valgt å gå for grått hår er det bare å si gratulerer. Vis mer av det grå med en selvsikker stolthet. Her er noen tips til hvordan å ta vare på din «nye» farge.  Akkurat som å pusse sølvtøy gjør du det samme for håret ditt. Til å starte med så bør du bruke blå eller lilla shampoo og conditioner flere ganger i måneden for å ivareta en sterk grå farge. Rense-shampoo og lilla shampoo kan hjelpe deg med å holde et grått/hvitt hår i en klar hvit/grå farge, og vil hjelpe deg med å unngå at håret gulner av f.eks. solen, mineralavleiring fra vann eller ved bruk av styling produkter. Lilla shampoo bidrar til å korrigere warme toner i blondt/hvitt/grått hår, slik at du unngår å få en «gusjen» farge på håret. Disse shampoene er ideelle for lysfarget, stripet, bleket hår og spesielt om du er i ferd med å gå over til grått. Viktig å passe på er at som med alt annet kan dette også overdrives. Overforbruk av lilla shampoo kan virke imot sin hensikt og redusere den fine klare fargetonen man ønsker å oppnå og at det i stedet virker mørkere. Ikke bruk lilla shampoo mer enn en gang i uken. Det er bedre å være føre var, slik at resultatet blir som man ønsker. I tillegg til din lilla shampoo og conditioner/balsam bør du også sørge for at din “hverdags shampoo» er fuktighets givende og full av antioksidanter slik at du også ved bruk av denne holder gråtonene blanke, klare og friske.  Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med ditt valg i å la lokkene bli grå, og husk…. vær tålmodig.

Kontakt oss i Studio Classic for en gratis konsultasjon

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank: