dame frisyre balayage

Hvordan bli kvitt tørr hodebunn?

Hvis du vil dempe flass og tørr hodebunn er det viktig å velge riktig shampoo.

Shampoo som inneholder zink pyrithione, tjære eller selenium sulfid har vist seg å være ekstra effektivt på tørr hodebund. Det anbefales å veksle på å bruke en mild shampoo og en flass-shampoo, samt at du bruker en egnet balsam innimellom.

Er du blant de som sliter med en tørr hodebunn som drysser, og lurer på hva du kan gjøre for å bli kvitt dette? Da kan vi fortelle deg at du ikke er alene.
Tørr og flakete hodebunn kan oppleves som både flaut, plagsomt og ukomfortabelt, men det finnes et utvalg av løsninger avhengig av hva denne tilstanden kommer av.

 

Tørr hodebund

 

Det finnes mange type behandlinger for dette med tørr/flakete/dryssende hodebunn. Det er en forskjell på flass og tørr hodebunn, men for at behandlinger skal virke må vi finne årsaken.

Hvorfor har jeg en tørr, flakete hodebunn?

En tørr hodebunn oppstår når det ikke er nok olje/talg tilgengelig til å smøre hodebunnen. Dette kan på lik linje som tørr hud på ben eller armer føre til kløe, irritasjon og tørre hvite flak av hud som drysser av. Mangel på talg i hodebunnen kan også få håret til å se tørt ut da talg som skulle ha vært der bidrar til å smøre hårstråene.

Mennesker med tørr hud er også mer utsatt for å få tørr hodebunn, hvilket betyr at mange av de ting som forårsaker tørr hud også forårsaker tørr hodebunn.
Vi kan nevne årsaker som:

  • Tørr luft, spesielt gjennom vintermånedene.
  • For hyppig vask av håret.
  • Hudtilstand som f.eks. eksem.

Diett

Hva du spiser kan i aller høyeste grad ha en påvirkning på hvordan huden din fremstår. Dårlige matvarer som mangler nøkkelingredienser av hva kroppen trenger kan lett være en av hovedårsakene til en tørr hud og tørr hodebunn. Ved å begynne å spise riktig type mat, kan plagene la seg løse.

Næringsstoffer som er viktig er:

  • Sink – Forskning viser at hud, hår, negler og tenner ikke kan gro uten sink. Dette mineralet er essensielt viktig for helsen, vekst og det at kroppens evne til å leges.
  • Omega-3 fettsyrer – tørr hud kan være en indikator på at kroppen din mangler disse fettsyrene. Omega-3 fettsyrer mangel fører ofte til dårlig blodsirkulasjon, noe som igjen fører til dårligere «transport» av næringsstoffer rundt om i kroppen.
  • Vitamin A, B og C. Lever, egg, meieriprodukter, frukt og grønnsaker er ypperlige kilder til vitamin A, B og C, som igjen er kjent for å være til god hjelp for vedlikeholdet og funksjonen til hudcellene. Ved å sørge for at du får i deg nok vitaminene, minimerer du samtidig risikoen for tørr hud og hodebunn. Det går an å ta vitamintilskudd om du føler du får i deg for lite via maten.
  • Vann. Drikk nok vann. Det er en rekke grunner til at du skal drikke nok vann i løpet av en dag, og huden er en av disse. 6-8 glass vann om dagen er ansett å være et minimum.

NB! Matvarer med høyt sukkerinnhold er en kjent faktor i å kunne forverre et flass-problem, så det er greit å holde inntaket av sukker nede på et anbefalt maksimumsnivå.

Flass og seboreisk eksem

Hodebunnen, som resten av huden kvitter seg med døde hudceller. Flass oppstår når denne prosessen øker i tempo. Flass er faktisk døde hudceller.
Dess fortere hodebunnen slipper døde hudceller dess verre blir flass tilstanden. Noen faktorer kan dog øke omfanget/tempoet hodebunnen kvitter seg med døde hudceller. Forskere har ikke funnet svaret på hva som forårsaker flass, men mulige årsaker til flass inkluderer:

  • Sopp-infeksjoner i hodebunnen
  • Fet hodebunn / mye talg
  • Sensitivitet mot hårprodukter

Disse tre faktorene kan ha en negativ påvirkning på en hodebunn som flasser og øke problemet. Mennesker med sopp-infeksjon i hodebunnen kan utvikle et større flass problem om de har sensitiv hud eller veldig fet hodebunn i tillegg.

Seboreisk eksem

Det finnes flere former for eksem, og seboreisk eksem (sebore) er en av disse. Dette gir en betent skjellende hud. Vi vet ikke helt hva som er årsaken til eksemet, men en teori er at en gjærsopp som heter malassezia (som normalt sett lever i hodebunnen vår uten å skape noe problem i det daglige). For mennesker med sebore eller flass-problematikk, så kan malassezia forårsake irritasjon og mer flass / skallende hud der denne kombinasjonen av faktorer oppstår.

For å dempe problematikken med flass og skallende hud, så finnes det en mengde gode sjampoer som er laget for dette. Sjampoer inneholdende zink pyrithione, tjære eller selenium sulfid har vist seg å være ekstra effektive, og vil være et godt tips å ta med seg. Det er også viktig å vite at typiske anti-flass sjampoer også kan føre til tørt hår da sjampoen kan være ganske tøff. Det anbefales å veksle bruke en mild sjampo og en flass-sjampo, samt at du bruker en egnet balsam /conditioner innimellom. Det at flass-sjampoer er litt «tøffe» for håret, fører også i mange tilfeller at brukeren kan få et brusete hår. (les mer om balsam her).

Hårpodukter

Hvor ofte du vasker håret, hvor varmt vann du bruker og hvor mye/hvilke styling-produkter du bruker spiller en stor rolle. Om du vasker håret hver dag, kan du begynne med å kutte til halvparten for å se om dette hjelper. Anbefalt antall vask er max 2-3 ganger i uken, men det er selvfølgelig noen individuelle forskjeller (dersom du har en flassete, fet hodebunn). Les mer om hårvask her

Vannet du bruker skal heller ikke være for varmt. Vask håret med lunkent vann. For varmt vann fører som regel til tørr hud, tørr hodebunn, og tørt hår, og det er jo noe vi vil unngå.  Hårstyling produkter kan også føre til en hodebunn som drysser. Om du ikke sørger for å vaske ut styling-produkter skikkelig risikerer du det man kaller produktopphopning i hodebunnen. Dette kan føre til dryss, irritasjon og gi kløe. Er du blant de som forskyver på hårvasken ved å bruke tørrsjampo så kan svaret ligge i nettopp dette. Tørrsjampo er kun en nødløsning og ingenting annet. Gode og effektive sjampoer får du selvfølgelig kjøpt hos frisøren.

Psoriasis

Psoriasis er en helt vanlig hudtilstand som mange, mange mennesker sliter med. Psoriasis oppleves ved at huden på steder hvor psoriasis er virker rød, drysser og skaller av.  Avskallingen er somregel tykkere enn både tørr hud og flass, så det skiller seg vesentlig ut i forhold til dette.  Her er det ofte reseptbelagte midler som må til, men som en start får du også tak i milde produkter hos frisøren som har vist seg effektive om problemet ikke er for stort.

Sjampoer inneholdende kull-tjære, salicyl syre og mineral olje som hodebunnsbehandling har vist seg å være svært effektivt for å få psoriasis under kontroll, så dette er ingredienser du kanskje bør kikke etter. Ved vedvarende problemer etter at du har forsøkt våre råd, vil vi anbefale deg å oppsøke en hudlege, da de ofte kan stille mer konkrete diagnoser.

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank: