De beste tipsene
for vakkert hår

Når skal du bruke lilla shampoo ?

Har du noen gang lurt på hva lilla shampoo er og hvordan denne skal brukes? La oss forklare..

La oss si at du har et stripet, lysfarget, eller et bleket blondt hår, og ettersom tiden går så dukker det av ulike årsaker opp et uønsket gulskjær i håret. Om du nå tenker på hvordan en fargesirkel ser ut så vil du tvers over, rett på motsatt side av gult finne lilla. Dette betyr at kort fortalt at lilla er gul sin komplementære farge, og du vil ved tilførsel av lilla pigmenter svekke/eliminere de uønskede gule toner. I andre tilfeller er kanskje håret blitt for oransje. Nok en gang tar vi fram og kikker på fargesirkelen, hvor vi denne gangen finner blått som den komplementære fargen til oransje. Så igjen, ved tilførsel av blå pigmenter i håret ved bruk av en blå shampoo, så vil du bidra til å eliminere den oransje og uønskede tonen i håret.

Hva er så en Lilla shampoo?

En lilla shampoo, eller toning shampoo på engelsk, er rett og slett en shampoo tilsatt lilla fargepigmenter. Denne er til stor hjelp, slik at du selv hjemme kan bidra til at ditt blonde eller grå hår forblir blondt eller grått enten det er naturlig farge eller kunstig laget med bleking/ farging.  Effekten av shampoen vil variere fra merke til merke, men når vi i Studio Classic var med på å utvikle «Blones Have More Fun» serien, så var to av de viktigste måle parameterne for oss:

  • Et godt synligresultat
  • Et effektivt resultat

Vi valgte derfor å bruke et relativt høyt konsentrat av dype, lilla pigmenter i serien, hvilket viste seg å være svært effektivt i elimineringen av de gule tonene, og det ga et raskt resultat. Serien vi laget var på 3 produkter. En shampoo, en conditioner og et serum. Alle med tilsatte pigmenter.

Fargeskala lilla shampoo

Hvilken effekt har shampooen?

Shampoen var designet for å bidra til å åpne hårets skjell-lag, slik at håret ble mer mottakelig for de lilla pigmentene, og at de enklere skulle trenge seg inn og feste seg bedre i og på hårstrået, og ikke kun ligge utenpå. Balsamen/conditioneren tilførte ytterligere lilla pigmenter samt at den lukket pigmentene inne i skjell-laget, og serumet sto for pigmenter på utsiden av skjell-laget samt ga håret en nydelig klar og fin glans.

Andre merker og serier vil kanskje ha andre parametere som de har jobbet etter, så her må du kanskje undersøke litt i forkant før du går til innkjøp, eller ta sjansen på å prøve å «feile» litt. Det finnes en rekke årsaker til at gultonene i håret etterhvert kommer til syne. Faktorer som Solen, bruk av varmeverktøy og til og med av vannet vi bader/dusjer i, om dette er hva vi kaller «hardt» (høyt konsentrasjon av kalsium (CA) og magnesium (Mg)) er noen av årsakene. Om du synes håret ditt er for gult rett etter endt salong besøk, bør frisøren vurdere om han/hun bør gjøre en ny behandling, eller ta i bruk av et kaldt fargeskyll for å ta «brodden» av det gule gjenværende i håret. Med dette sagt så vil ikke frisørens innsats hindre behovet for din egen innsats og oppfølging av håret hjemme. Du og din hjemmebehandling av håret vil alltid være den viktigste faktoren for et vedvarende og godt resultat.

Hvor ofte skal du bruke lilla shampoo?

Noen ting som er viktig å tenke på, er at ved bruk av lilla shampoo må man passe på at dette ikke er en erstatning for din vanlige shampoo. Det vil være viktig å bytte på i bruken av shampoene slik at du ikke ender opp med lilla hår istedenfor et kaldt blondt hår. Første vask pr. uke kan du f.eks. bruke lilla shampoo og andre vask går du over til din normale. Om du kun overforbruker lilla shampoo, så vil dette kunne resultere i at håret overmettes med lilla pigmenter, og målet om et flott og klar-blondt utseende på håret forsvinner. Håret vil da kunne oppleves mørkere, hvilket er helt motsatt av hva man egentlig ønsker. Om du har slitt, porøst eller tørt hår, vil håret i tillegg trekke ekstra mye pigmenter til seg, så her gjelder det å følge med på absorberingen og skylle ut i tide.

Blå shampoo

Mange gultoner

Om det er mange gule toner i håret som er veldig fremtredende, kan du forsøke å påføre shampoen i håndkletørt eller tørt hår og la den virke i 5-10 minutter. Etter virketiden tilfører du vann til shampoen og skummer denne opp slik du pleier, før du skyller godt. Avslutt enten med en normal conditioner/balsam eller kur, alternativt lilla conditioner/kur eller maske, og igjen skyller godt ut.

Ikke kun for de med blondt hår

En lilla shampoo er ikke kun forbeholdt de med blondt hår. Shampoen, kan med fordel også brukes på de med andre farger på håret for å oppnå et kaldere (mindre varmt) utrykk på fargen. Har du en lilla hårfarge kan du selvfølgelig forsterke denne med stadig påfyll av pigmenter. En brun farge som er kaldere tonet med lilla shampoo kan f.eks. se fantastisk ut istedenfor en brun farge med varme toner. Det er bare å prøve seg frem om man er nysgjerrig på virkningen av produktet og ønsker en liten forandring.

For de mer nyskjerrige

Om du er ekstra nysgjerrig og liker å eksperimentere med håret ditt, så kan det være greit å vite at det de senere år er kommet en rekke merker med shampoer og conditionere inneholdende langt fler forskjellige fargepigmenter slik som brunt, rødt, grått, gult osv. Produktene er laget for å hjelpe deg til og med enkle grep kunne forsterke nyanser i håret du selv ønsker mer fokus på. Joico sin Color Infuse Serie er et eksempel på slike produkter som er verdt å ta en kikk på.

Studio Classic på Jar i Bærum tilbyr gratis konsultasjon. Ta kontakt eller turen innom for hjelp med valg av riktig shampoo