Hvordan bli kvitt tørr hodebund?

Kløe, dryss og irritert hud er klare tegn på at du kan ha tørr hud og for lite av det talget som holder huden din elastisk, balansert og fuktig. Hodebunnen din kan også tørke ut på samme måte og forårsake de samme symptomene. Årsaken til at tørr hodebunn oppstår kan være flere, og i denne artikkelen skal vi liste opp noen av årsakene og hva du kan gjøre for å få bukt med problemet.

Hårplage kløe

For mye hårvask

Om du vasker håret ditt hver dag eller annenhver dag, vil dette kunne fjerne det naturlige talget hodebunnen din trenger for å holde seg fuktig. Konsekvensen av dette vil være at hodebunnen din tørker ut, blir irritert og forårsaker dryss og kløe. Det vil derfor være hensiktsmessig å gå ned på antall ukentlige hårvask for å se om dette hjelper på problemet, etter hvert som det naturlige talget i hodebunnen din får tatt seg opp igjen. Avhengig av aktivitetsnivå (trening), vil vi anbefale deg hårvask 1 – maksimum 3 ganger i uken.

I tillegg til at hodebunnen din får det bedre ved å endre på vaskerutinen din så vil du nok også merke det samme for håret ditt. Les mer om hårvask her.

Hårprodukter

En hodebunn som blir rød, klør og drysser etter at du har vasket det kan være tegn på kontaktallergi. Denne type allergisk reaksjon kan skje når du bruker enkelte typer sjampoer, såper, eller andre type produkter i håret / hodebunnen din. Om du er av de som farger håret, så kan den allergiske reaksjonen skyldes en kjemikalie som heter PPD, om det da ikke er en fargesom er fri for dette stoffet.

Det første steget for å behandle kontaktallergi er å finne ut hvilket produkt som forårsaker reaksjonen. Kutt ut ett og ett produkt av gangen for å se om dette hjelper og symptomene forsvinner, og etter 2-4 uker vil hodebunnen din bli stadig bedre.
Forsøk å ikke klø i hodebunnen din da dette kan skape en enda mer irritert hodebunn, samt gjøre symptomene verre

Et tips for å lindre kløen/irritasjonen, kan være å legge et håndkle fuktet i kaldt vann på hodet i 15-20 minutter noen ganger om dagen mens det står på som verst, eller påføre en anti-klø kortison krem i henhold til instrukser beskrevet av lege eller på pakningen.

Vær og temperatur

Gjennom årstidene endrer temperaturene seg voldsomt her vi bor i nord. Når kulden kommer synker også luftfuktigheten, og resultatet er at huden over hele kroppen (inkludert hodebunnen) tørker ut. Er det for varmt kan også forårsake et tilsvarende problem.

Bruk f.eks. lunket vann istedenfor varmt vann når du dusjer. Ja da, vi vet at det er fantastisk deilig å kjenne godt og varmt vann over kroppen når man dusjer, men husk å kutte ned på tiden du står i dusjen. Over 5-6 minutter under lunkent/varmt vann bidrar til å fjerne hudens egen smøring (talg), slik at huden blir tørr og uten sin naturlige beskyttelse som skal holde huden sunn og elastisk, uten kløe, dryss og irritasjon.

Spander også på deg en god kroppsvask (såpe) som bidrar til å opprettholde kroppens egen smøring, samt en god og skånsom fuktighetsgivende sjampo (Moisturizing shampoo) til hårvasken. Det utgjør en stor forskjell.

Hår på sommeren

Flass VS Tørr hodebunn

Flass kan kanskje føles som et resultat av tørr hodebunn, men dette kan forekomme av forskjellige grunner inkludert en gjærliknende sopp som livnærer seg av talget i hodebunnen din. Flass er et symptom på at du kan ha en tilstand som heter seboreisk dermatitt (seboreisk eksem).

Med denne tilstanden følger reaksjoner som fet hodebunn rød og irritert hud, kløe, samt et dryss av større flak (enn om du har tørr hodebunn) på områder med talgproduserende kjertler, som rundt nesen og i hodebunnen din. Med denne tilstanden vil du også kunne oppleve at du har fett hår. For å få bukt med problemet kan du forsøke å bruke en flass sjampo (Dandruff shampoo) en til to ganger i uken. Se etter ingredienser som:

  • Tjære
  • Sinkpyrithion (eller Pyrithion sink)
  • Salisylsyre
  • Selenium sulfide
  • Ketoconazole (brukes etter samråd med lege).

Følg brukerveiledningen som står på flasken til flass sjampoen nøye. Noen sjampoer har en virketid på noen minutter før den skal skylles ut, mens andre skal skylles ut med en gang. Om ikke flass sjampoen løser problemet anbefales å oppsøke en hudlege for videre behandlingsalternativer, da dette kan være påkrevet.

Eksem

Eksem er en vanlig hudsykdom som gjør huden rød, tørr, skaper sprekkdannelser og kløe.

Atopisk eksem den type eksem som rammer mennesker med allergi. Dette er ofte arvelig, så hvis den ene eller begge foreldrene dine har dette, kan du ikke se bort ifra at du også får det.
Såpe, vaskemiddel, stress, og værforandringer kan føre til at det dannes tørre eksemflekker i hodebunnen. Du kan også oppleve tørrhet i hendene, albuene, ansiktet og på baksiden av knærne.

Unngå bruk av sterke sjampoer og andre produkter som kan fremprovosere symptomene. Spør din lege om hvilke type krem / medisin du kan bruke for å få fuktigheten tilbake i huden, og bukt med problemet.

Hodebunnspsoriasis

Psoriasis skyldes en feil i immunsystemet, som gjør at hudcellene «formerer seg» langt raskere enn hva som er normalt. Cellene hoper seg opp på hudoverflaten og skaper skall liknende flekker kalt plakk, som kan klø og irritere. Psoriasis kan dukke opp i ansiktet, i ører, hender, føtter, nakken, ja over stort sett hele kroppen, og også da i hodebunnen.

For en mild form for psoriasis kan du forsøke sjampo tilsatt tjære. Dette bør hjelpe på både skalldannelsen og kløen.

Er problemet derimot større vil det være behov for en krem eller lotion laget for denne type problematikk, eller i ytterste konsekvens tabletter. Vi vil da anbefale at du rådfører deg med din lege som da kan anbefale deg / skrive resept på et riktig behandlingsprodukt, eller henvise deg til en hudlege.

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank: