Hvordan bruke balsam?

Balsam er viktig for å ivareta et sunt og friskt hår. Et viktig tips når du vil bruke balsam er å holde avstand til hodebunnen. For enkelte kan balsam i hodebunnen føre til kløe og irritasjon. Det er også viktig å sørge for at balsamen du benytter er riktig for håret ditt. Hold gjerne balsamen 2-3cm unna hodebunnen.

dame vasker håret hos frisøren

Balsam er vanligvis neste steg etter hårvask.

Mens sjampo er formulert spesielt for å vaske av skitt/smuss, svette, døde hudceller og rester etter styling-produkter, så er balsam laget for å gjøre håret mykere, tilføre fuktighet, samt å gjøre det enklere å håndtere. Balsam lukker skjellagene slik til at den beskytter hårstråene fra å bli skadet fra alle de ytre påkjenninger håret går igjennom i løpet av en lang dag. Håret ser i tillegg langt mer sunt og friskt ut om du hjelper det litt på veien.

De fleste sjampoer inneholder kjemikalier / ingredienser som er tøffe for skjell-laget, så når du vasker håret med sjampo, kan det lett oppleves både tørt, trådt og vrient å style i etterkant.
Balsam på sin side inneholder fete alkoholer, fuktighetsbevarende ingredienser og oljer for å gjøre håret mykt og fleksibelt. Noen balsamer inneholder også protein for å midlertidig «lukke» slitte/splittede tupper, og andre har ingredienser som får håret til å føles tykkere.

Tørt, ødelagt hår kan bli statisk fordi det er hva man kaller negativt ladet. Fuktighetsgivende ingredienser er positivt ladet som «klamrer seg til håret», slik at det blir mindre statisk. Når du skal velge deg en balsam, så er det viktigst å velge den som passer best til din hårtype da forskjellige formuleringer (ingrediens sammensetninger) gir forskjellige fordeler og resultater.

Studio Classic Balsam

Slik bruker du balsam

Følg disse stegene når du skal bruke balsam:

 • Du skal først bruke sjampo og vaske håret f.eks. når du er i dusjen. Om nødvendig to ganger.  Husk å skylle ut alt av sjampo-rester, helt til det ikke er noe mer igjen, da dette kan irritere hodebunnen.
 • Når du påfører balsam, husk å bruk den mengde balsam som er anbefalt på flasken (som regel en mengde tilsvarende ett kronestykke)
 • Fordel balsamen jevnt i hår-tuppene dine. Har du kort hår, fokuser påføringen kun i tuppene av håret, og om du har langt hår fordeler du balsamen omtrent fra kinnbenshøyde og ned. Balsamen skal ikke påføres i hodebunnen.
 • Bruk fingrene dine eller en grov-tannet kam til å gre balsamen godt gjennom håret, fra midtlengdene og ut i tuppene.
 • La balsamen virke i håret den tid produsenten anbefaler. Dette er vanligvis fra 1 -3 minutter.
 • Skyll balsamen godt ut, slik at det ikke er noen overskytende rester igjen når du er ferdig.
Modell Studio Clasic dame

Slik brukes leave-in balsam

Som navnet impliserer, så er en leave-in balsam (conditioner) laget spesielt for å bli værende i håret. Denne skal altså ikke skylles ut.
En leave-in balsam er laget med litt andre type ingredienser enn en vanlig balsam, slik at den ikke skal oppleves tung i håret.

Vanligvis er det slik at en leave-in balsam brukes istedenfor balsamen du har i dusjen. De fleste av oss har ikke behov for å bruke begge typer, men det er altså ingenting i veien for det om behovet skulle være der.

Produsentene forteller at leave-in balsamer kan gjøre håret sunnere når pruduktet er i håret lengre, og at det bidrar til å bygge en varmebeskyttende barriere, noe som er til god hjelp om du bruker varmeverktøy som f.eks. føner eller glattetang. En balsam erstatter dog ikke varmebeskyttende produkter.

Slik bruker du en leave-in balsam:

 • Håndkletørk håret ditt forsiktig ved å klemme ut overskytende vann etter hårvask.
 • Påfør leave-in balsamen som angitt på flasken/tuben.
 • Gre forsiktig gjennom håret med fingrene eller en grov-tannet kam (kam med stort mellomrom mellom tennene). En leave-in balsam skal heller ikke påføres helt inn til hodebunnen. Fokuser å påfør produktet fra noen cm. ut på hårstrået og ut til tuppene.
 • La håret helst lufttørke av seg selv. Om dette ikke er mulig, tørk og style håret slik du pleier. En leave-in balsam kan også brukes uavhengig av om du har vasket håret eller ikke, og før du legger deg for natten.

Ps! Leave-in balsam får du både i kremform og som spray, og begge varianter er supre å bruke når håret trenger det.

Conditioner Studio Classic

Slik brukes «2 i 1 sjampo og balsam»

Dette er en sjampo tilsatt balsam.

For å spare både tid og penger kan du forsøke å bruke hva man kaller «2 in 1 sjampo».

Det vil uansett være vanskelig for en 2 i 1 sjampo å fungere veldig effektivt siden en sjampo har motsatt oppgave i forhold til en balsam. Utviklingen har allikevel gjort det mulig å få dette til, men husk at resultatet kan variere en del i forhold til sluttresultat.

Historisk sett har 2 i 1 produkter funger mest likt sjampo og måten denne brukes på, men den senere tid har fler og fler mennesker kun brukt balsam til å vaske håret med. Disse variantene omtales gjerne som «co-wash» produkter, og er noe annerledes.

Følg disse stegene når du skal bruke 2 i 1 sjampo og balsam:

 • Fukt håret godt (gjennombløtt) når du f.eks. står i dusjen.
 • Påfør produktet i hele håret, fra rot til spiss, og vask som du gjør med en sjampo.
 • Skyll håret godt, slik at du er sikker på at du får ut alt av produktet.
 • Håret vil nå føles rent og nyvasket, samtidig som det fortsatt er mykt.
 • Tørk og style håret slik du pleier.

Slik brukes dypvirkende balsam. (Deep-conditioner)

Dypvirkende balsam er ekstra fordelaktig å bruke for deg som jevnlig bleker, farger, tar permanent og/eller bruker varmerverktøy i håret, da dette er ting som er en stor påkjenning og gir stor slitasje på håret.

Bruk dypvirkende balsam kun en gang i uken.

 • Følg disse stegene når du skal bruke dypvirkende balsam.
 • Les på flasken/tuben om håret skal være tørt eller fuktig når du påfører balsamen. Dette kan variere fra produkt til produkt.
 • Påfør produktet i håret. Omtrent fra midten av håret og ut til tuppene.
 • La produktet virke den tid produsenten anbefaler. Dette kan variere fra 10-30 minutter.
 • Etter endt virketid, skylles balsamen godt ut slik at det ikke er noen overskytende rester igjen i håret da dette kan tynge håret ned.
Best Balsam

Hvem bør bruke balsam?

Alle som varker håret bør sannsynligvis bruke balsam. Hodebunnen din produserer sin egen naturlige balsam i form av talg. Når du vasker håret med sjampo så vaskes talget vekk, og dette bør da erstattes med balsam. Om du har et tørt hår bør du bruke balsam på jevnlig basis. Det samme gjelder for deg som ofte farger, bleker, tar permanent, og/eller bruker varmeverktøy i forbindelse med din daglige styling rutine. Dette bidrar voldsomt til at håret tørker ut/skades.

Selv om du ikke farger, bleker eller bruker varmeverktøy, så kan håret skades av andre daglige «uvaner», slik som bruk av hårbånd og hårstrikk. Bruken av dette vil over tid «rive og slite» på hårstråene, som igjen kan gjøre at håret oppleves som blant annet frizzy. Balsam vil også her være å anbefale for å forebygge.

Hvordan velge riktig balsam til deg?

Når du skal velge deg en balsam må du ta hårtypen din i betraktning. Du må også ta en kikk på hvilken daglig styling rutine du har, da dette er av stor betydning i forhold til hvilken type balsam du bør velge. Forskjellige hårtyper med forskjellig type tekstur, vil ha behov for forskjellige typer ingredienser i balsamen for best mulig behandling. Og om du f.eks. føner håret ditt hver dag, eller farger det ofte, så vil du kanskje ha behov for en balsam som tilfører ekstra fuktighet.

Fargebehandlet hår

Om du har bleket eller farget håret, så vil naturlignok håret ditt ha vært utsatt for hva vi kaller kjemisk slitasje. Det er derfor viktig at du velger balsam (med tilhørende sjampo) laget for farget eller bleket hår. Denne type produkter er i tillegg til å tilføre fuktighet designet for å ta vare på fargen på håret ditt. Om du er i tvil om hva du bør velge, er det bare å spørre frisøren om råd og anbefaling ved ditt neste salongbesøk.

Grovt, teksturert hår

Noen mennesker har tykkere / grovere hårstrå enn andre, og om dette er tilfelle for deg, så bør du mest sannsynlig se etter en balsam som gir mye fuktighet, slik at håret får tilstrekkelig med «smøring», og ikke virker tørt og sprøtt. En leave-in balsam vil også kunne være et godt alternativ for denne type hår i tillegg til varianten du bruker i dusjen som du skal skylle ut.

Krøllete hår.

Krøllete hår kan ofte oppleves å være både tørt og frizzy. Om ditt hår er krøllete bør du huske på å fordele balsamen jevn ut i hele håret. Oppbevar en bretannet kam i dusjen, slik at du kan gre og fordele balsamen godt gjennom alt håret etter at du har påført den. Det er også en god ide å la den få noen minutters virketid før du skyller den ut. Du er også en god kandidat til å bruke leave-in balsam i krem eller sprayform som du klemmer inn i krøllene, og lar luft tørke.

Bivirkninger og forhåndsregler.

Det å bruke balsam i håret, har ingen eller få bivirkninger.

Om du sliter med akne hud, kan det være en ide å bruke f.eks. en hårklype til å holde håret oppe mens balsamen virker i dusjen, slik at du holder produktet mest mulig unna huden din. Selv om hudreaksjoner forekommer sjelden, kan du allikevel følge med på om du merker noen forskjell når du bruker / har brukt produktet. Den største risikoen ligger nok i om du får balsamen i øynene. Da vil det nok selvfølgelig kunne svi noe og oppleves ubehagelig, men om du skyller øynene med friskt vann, går det fort over.

Best i test shampoo eksempel

Å vaske håret med kun Balsam.

Mennesker med veldig tørt hår kan foretrekke og ikke bruke sjampo i det heletatt. Dette kalles på engelsk «co-washing» (condition washing). Dette er en metode hvor du varker håret med balsam, men balsamen skal ikke inneholde silikon, petrolatum eller mineral oljer. Det er også viktig at du en gang iblant, ca. hver 14 dag, faktisk bruker en rensesjampo for å få bukt med produkt opphopning i håret. Du skåner uansett et fryktelig tørt hår fra mange hårvask med co-washing.

Oppsummering

Det finnes mange type balsamer og måter å bruke de på. Det som er viktig er at du finner det produktet som passer til ditt hår og til ditt bruk.
Selv om bruk av balsam kun kan virke som en unødvendig «kosmetisk greie», så vil vi absolutt anbefale bruk av balsam for de aller, aller fleste. Dette for å opprettholde et sterkt og sunt hår du virkelig kan være stolt av.

Fikk du svar på det du lurte på?

Your page rank: